Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ένα κείμενο για το Πρόσωπο του Κυρίου

Ευχαριστούμε την ακροάτριά μας (που ζήτησε να μην αναφερθούν τα στοιχεία της) που μας έστειλε το παρακάτω κείμενο.
Ο Κύριος γεννήθηκε σαν άνθρωπος, αλλά και είχε γεννηθή αχρόνως ως Θεός εκ του πατρός. Γεννήθηκε μεν από γυναίκα,    αλλά και Παρθένο. Αυτό είναι ανθρώπινο, εκείνο θείο. Απάτωρ εδώ άλλα και αμήτωρ εκεί. 
Όλο αυτό είναι το φανέρωμα της θεότητος του... Επλάγιασε στην ταπεινή φάτνη , αλλά δοξάστηκε από αγγέλους και από αστέρα μηνύθηκε και από Μάγους προσκυνήθηκε...  Βαφτίστηκε μεν σαν άνθρωπος αλλά συγχώρεσε τις αμαρτίες των ανθρώπων σαν Θεός. Όχι γιατί είχε ανάγκη αυτός από καθαρισμό , αλλά για να αγιάσει τα ύδατα... Επείνασε , αλλά έθρεψε χιλιάδες είναι άρτος ζωοπάροχος και ουράνιος . Εδίψασε αλλά και βροντοφώνησε : όποιος διψά ας έλθει σε μένα να χορτάσει τη δίψα του με ζωογόνο νερό. Εκοπίασε ο ίδιος, αλλά συγχρόνως είναι και ανάπαυση των αποκαμωμένων και φορτωμένων από το βαρύτατο φορτίο της ενοχής των αμαρτιών τους. Πωλείται τριάντα αργύρια , αλλά εξαγοράζει τον κόσμο με τη μεγαλύτερη τιμή , το ίδιο του το αίμα. Σαν πρόβατο οδηγείται στον θάνατο, αλλά ποιμαίνει τον Ισραήλ και τώρα όλη την οικουμένη. ... Το Άγιο Του σώμα  γεμίζει πληγές, αλλά θεραπεύει κάθε αρρώστια και κάθε αδυναμία. Πεθαίνει και μετά το θάνατό του  ζωοποιεί και καταργεί το θάνατο. Θάπτεται σαν νεκρός αλλά ανασταίνεται αθάνατος...

Απο το βιβλίο του Αρχιμ. Ιωάννου Αλεξίου Αστέρες Πολύφωτοι  σελ, 19
Απόσπασμα απο το έργο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου “περι Υιου “ στο οποιο αναπτύσει το δόγμα περι του Δευτέρου   προσώπου της Αγίας Τριάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: