Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

10.000-12.000 λαοῦ τὴν ἥμερα προσκυνάει τὴν εἰκόνα «Ἄξιον ἐστί»

Τοῦ Γιώργου Θεοχάρη
Δέκα μὲ δώδεκα χιλιάδες ἄνθρωποι καθημερινὰ καταφθάνουν στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης γιὰ νὰ καταθέσουν μία εὐχὴ στὴν θαυματουργὴ εἰκόνα τῆς Θεοτόκου «Ἄξιον Ἐστί», ἐναποθέτοντας τὶς ἐλπίδες τους στὴ χάρη της. Ἀναζητοῦν μία ἀχτίδα φωτὸς στὸ γκρίζο σκοτάδι ποὺ ἔχει σκεπάσει τὴν Ἑλλάδα…

Ἡ θαυματουργὴ εἰκόνα τῆς Παναγίας ἀπὸ τὸ Ἅγιον Ὅρος μεταφέρθηκε στὴ συμπρωτεύουσα σὲ μία δύσκολη ἐποχὴ γιὰ τὴν χώρα μᾶς προσελκύοντας πλήθη λαοῦ ἀπὸ ὅλο τὸν κόσμο. Δεκάδες ποῦλμαν ἀπὸ Βουλγαρία καὶ Ρουμανία γεμάτα μὲ πιστοὺς κάθε ἡλικίας, κατακλύζουν τὴ γύρω περιοχή. Ὁ μεγαλύτερος ἀριθμὸς τῶν πιστῶν προέρχεται ἀπὸ τὴ Ρωσία.
Κάθε λεπτὸ 10 ἄνθρωποι προσκυνᾶνε τὴν Εἰκόνα, ἐνῶ καθημερινὰ φθάνουν στὶς 12.000 χιλιάδες,σύμφωνα τὰ ἐπίσημα στοιχεῖα τῆς Ἱερᾶς Κοινότητας τοῦ Ἁγίου Ὅρους. «Μία μάνα μὲ τὸ παιδί της ποὺ πάσχει ἀπὸ λευχαιμία, ἦρθε μαζὶ μὲ τὸ παιδί, ἔπεσε πάνω στὴν εἰκόνα καὶ ἔκλαιγα ἀπαρηγόρητα. Της λέω, μὴν κλαῖς, ἡ Παναγία σὲ ἔφερε ἐδῶ. Πλέον ἔχεις τὴν.... πιὸ ἰσχυρὴ παρηγοριά …», εἶπε στό Ἁγιορείτικο Βήμα, ο Ἁγιορείτης μοναχὸς ποὺ νυχθημερὸν βρίσκεται στὸ πλάι της Ἱερᾶς Εἰκόνας.
Ἑκατὸ χιλιάδες λαοῦ, προσκύνησε μέχρι σήμερα, ἐνῶ ἡ προσέλευση συνεχίζεται μὲ ἀμείωτο ρυθμό. Ἐνδεικτικὰ ἀναφέρουμε ὅτι, τὰ περισσότερα ξενοδοχεῖα στὴ Θεσσαλονίκη ἔχουν καλύψει τὴ πληρότητα στὸ 95% μέχρι στὶς 31 Ὀκτωβρίου . ''Δύσκολο νὰ βρεῖς κατάλυμα'', μοῦ ἐξηγοῦσε φίλος μου ξενοδόχος. ''Πρέπει νὰ ψάξεις πάρα πολύ'', συνέχισε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μου αρέσει το Blog σας και το διαβάζω, αλλά σας παρακαλώ βγάλτε αυτό το συγκεκριμένο χρώμα στο φόντο, γιατι κουράζει πολύ στο μάτι,θέλεις γυαλιά ηλίου για να επιλέξεις κατηγορία...

κοινωνιολόγος είπε...

Χρόνια πολλά, ζήτω η ελευθερία της πατρίδας, ο Χριστός, η Παναγία και ο άγιος Δημήτριος!

Είναι αλήθεια, αξιώθηκα πολλές φορές να προσκυνήσω το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ στις Καρυές στον ναό του Πρωτάτου και μια φορά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου δίπλα στο Πρωτάτο όπου είχε μεταφερθεί μια μέρα για κάποιον λόγο, στον Άγιο Δημήτριο δυστυχώς μέχρι σήμερα την προσκύνησα μόνο τρεις φορές.

Η αναμονή στην ουρά για το προσκύνημα είναι μιάμιση με δύο ώρες, από την δεξιά πτέρυγα, ενώ η έξοδος από την αριστερή πλευρά χρησιμεύει και για είσοδο ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων όπως γονείς με μωρά που είναι αδύνατον να σταθούν στην ουρά, κάποιοι μοναχοί, μοναχές, ιερωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, γέροι σε αναπηρικά καροτσάκια και άλλοι ανήμποροι. Υπάρχουν και πολλοί που ζητάνε χωρίς αποτελεσματικό τρόπο την άδεια από τους φύλακες να περάσουν από αυτήν την πλευρά, γιατί δεν μπορούν να περιμένουν από την άλλη.

Η ουρά ξεκινάει συνήθως από το προαύλιο έξω από τον ναό του πολιούχου μας. Όσες ώρες και να περιμένεις αξίζει για να πας να προσκυνήσεις και να ασπαστείς για μια μοναδική στιγμή την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ, την ολόσωμη εικόνα του μεγαλομάρτυρα αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και την λάρνακα με τα άγια λείψανά του που βγάζουν μύρο και θεραπεύουν κάθε ασθένεια και ρύπο.

Ο χρόνος της αναμονής δεν πάει χαμένος, κάποιοι διαβάζουν την παράκληση, κάποιοι κάνουν κομποσχοίνι, κάποιοι προσεύχονται με δικά τους λόγια, κάποιοι βιώνουν το προσκύνημα πνευματικά, μπορεί και να συναισθάνονται την δύναμη της Αειπαρθένου θεοτόκου που ενώνει σαν πανάγιο πνεύμα τα παιδιά της τα βαπτισμένα σε μια εκκλησία που μοιάζει με αγκαλιά.

Πολλοί προσκυνητές δεν φεύγουν ακόμη και αν προσκύνησαν και την εικόνα και τα λείψανα και πήραν και αγιασμό και την ευχή από ένα γνήσιο παιδί της Παναγίας, τον αγειορίτη μοναχό φύλακα της υπερχιλιόχρονης εικόνας από τις Καρυές, ο οποίος κάποιες ώρες αλλάζει, έρχεται κάποιος πιο ξεκούραστος. Κάθονται σε κάποια γωνιά και συνεχίζουν να κοιτούν και την εικόνα και το πλήθος και δεν ξέρουν τι να θαυμάσουν πρώτα, την συγκατάβαση της θεότητας ή την υπομονή της ανθρωπότητας;

Την Παναγία δεν την χορταίνεις, όση ώρα και να προσεύχεσαι. Ούτε βεβαίως είναι ποτέ δυνατόν να σταματήσουν οι πιστοί να υμνούν και να γράφουν τα μεγαλεία της παρθενίας της.