Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κάνουν τζαμί εκκλησία 800 ετών στην Τραπεζούντα

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Μετατρέπεται σε τζαμί η 800 ετών εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα που από το 1964 λειτουργούσε ως μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά ιστορικά κτίρια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες, γράφει η τουρκική εφημερίδα Turkiye με τον τίτλο «Η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί μετά από 50 χρόνια».

Η Αγία Σοφία είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποθήκη, όταν είχαν καταλάβει την πόλη. Μετά τον πόλεμο, μετατράπηκε σε τζαμί, το οποίο ήταν ανοιχτό για τους μουσουλμάνους μέχρι το 1960. Το 1964 έγινε μουσείο. Τώρα, μετά την επισκευή που έγινε, και την εκκαθάριση του περιβάλλοντα χώρου, το μουσείο της Αγίας Σοφίας θα γίνει και πάλι τζαμί.

Στο μουσείο αυτό, που είναι ένα από τα τουριστικά κέντρα της Τραπεζούντας, η δωρεάν είσοδος άρχισε από τις 3 Ιουνίου.

Ο ναός κατασκευάστηκε από τον Εμμανουήλ Κομνηνό τον Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας.'Εχει εξέχουσα θέση τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία ευρύτερα. Είναι χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας, αλλά σε κοντινή τους απόσταση, ο ναός της Αγίας Σοφίας -σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα- αποτελεί το κέντρο ενός ευρύτερου οχυρωμένου οικοδομικού συγκροτήματος.

Να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα 10  βουλευτές της ΝΔ. είχαν κάνει ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, σχετικά με τη - τότε -φημολογία περί σχεδίου μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση.
 «Όπως πληροφορηθήκαμε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, υπάρχει μεγάλη προσπάθεια από διάφορους κύκλους στην Τουρκία να μεταβάλλουν την ταυτότητα του Αυτοκρατορικού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος από Μουσείο, όπως λειτουργεί σήμερα, σε τζαμί.

»Υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσφατες δηλώσεις του Μουφτή Τραπεζούντος (περί διορισμού Μουφτή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας) με τις οποίες επιχειρείται, κατά τη γνώμη μας, να χειραγωγηθεί σχετική δικαστική απόφαση σε διένεξη του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας (στο οποίο ανήκει του Μουσείο της Αγίας Σοφίας) και στην ανώτατη διεύθυνση Βακουφίων, η οποία εργάζεται για την μετατροπή της σε τζαμί.

»Υπάρχουν επίσης δηλώσεις του Οικουμενικού μας Πατριάρχη για τη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε τζαμί.

»Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να εμποδίσετε τη μετατροπή του ιστορικού ναού σε τζαμί».

Την ερώτηση είχαν υπογράψει οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Μιχελάκης, Βασίλης Υψηλάντης, Μαρία Αντωνίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ζέττα Μακρή. 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εμείς εδώ, οι καλοί γείτονες τους χτίζουμε τζαμιά και εκεί μετατρέπουν τις ιστορικές εκκλησίες μας σε τόπους λατρείας της θρησκείας τους... Εμείς είμαστε υπέρ άνω φαίνεται. Τώρα, με τη νέα κυβέρνηση (δύο κόμματα, νέοι υπουργοί κ.τ.λ.) αλήθεια δύο τουλάχιστον από τους βουλευτές που έκαναν την ερώτηση και τώρα θα είναι υπουργοί, θα ενεργήσουν για να εμποδίσουν την μετατροπή του ιστορικού ναού σε τζαμί, ή πλέον ως υπουργοί θα έχουν άλλα πιο "υψηλά" καθήκοντα; Βλέπετε η συγκεκριμένη είδηση, εκτός από προκλητική, κρύβει και μία άλλη είδηση: αυτή των νέων υπουργών. Θα προβούν σε δράσεις ή μόνο ερωτήσεις εκ του ασφαλούς ήξεραν να καταθέτουν; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν... Αν και όπως δείχνουν τα πράγματα, οι γείτονες θα προχωρήσουν στο έργο τους χωρίς εμπόδια! 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ Λυκούργο,για το δικό μας το τζαμί,δεν λυπόμαστε(που θα το πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ και μάλιστα μύρο πιπέρι!!),της Τραπεζούντας το τζαμί θα μας συγκινήσει?..ΛΕΣ...?