Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Εκκλησιασμός στους ιερούς ναούς στα Πομακοχώρια (2014) στο νομό Ξάνθης


ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ(ΕΑΑΣ)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ
Βενιζέλου 60, ΞΑΝΘΗ,67100.Τηλέφωνο/ FAX:25410 25425
Ιστοσελίδα : www.eaasxanthis.gr
Ξάνθη, 3 Φεβ 2014
                                                                                                       Αρ. Πρωτοκ.724
Ταξιδιωτικά Γραφεία, ΜΜΕ
Όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, Ενώσεις και Πολιτιστικούς  Συλλόγους
Γυμνάσια - Λύκεια και  Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας(ΑΕΙ-ΤΕΙ).
Κοινωφελή Ιδρύματα

            Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ΕΑΑΣ (ΝΠΔΔ), με το Παράρτημα της στο Ν. Ξάνθης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου,εγκαινιάζουν από την φετινή χρονιά μαζί με τους ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους :Ποντίων, Μικρασιατών, Εβριτών, Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, Λυκείου Ελληνίδων, όπως και των Αποστράτων και εν ενεργεία Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, την έκδοση και ταυτόχρονη ευρεία πανελλήνια δημοσίευση στα ΜΜΕ της συνημμένης αφίσας, με τίτλο«Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης 2014».

Πρόθεση όλων μας είναι να σας πληροφορήσουμε για τη δραστηριότητα αυτή,που πραγματοποιείται στην ακριτική-παραμεθόριο περιοχή μας και ειδικότερα σε ιερούς ναούς και παρεκκλήσια που υπάρχουν μέσα ή εγγύς στα χωριά που διαβιούν οι συμπατριώτες όλων μας, οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, Πομάκοι στο Ν. Ξάνθης.

Οι εκκλησίες και αυτά τα ιερά παρεκκλήσια, συνολικά οκτώ (8), είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1933-1970), είναι διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του Στρ. Προσωπικού, αλλά και των λοιπών Δημοσίων Υπαλλήλων, που τότε διέμεναν μόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή, με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 30-ετίας, με Κρατικές Αποφάσεις αρκετά Στρ. Φυλάκια, όπως και αρκετοί άλλοι Κρατικοί Φορείς, σταδιακά αποσύρθηκαν μονίμως, αφήνοντας στην ουσία τα εκκλησάκια εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς μόνιμο ποίμνιο και φροντίδα, στην αδυσώπητη  και ανελέητη φθορά του χρόνου.

Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης επικεντρώθηκε σταδιακά εδώ και τρία (3) χρόνια, στην επισκευή, συντήρηση των συγκεκριμένων ναών με τη βοήθεια, κυρίως του Δ’ Σ. Στρατού, όπως  και της ΠΕ Ξάνθης στα έργα υποδομής, με χρηματοδότηση από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη μας και άλλους κατοίκους.

Όλοι στην περιοχή μας, αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή και ήδη οι 7 από τις 8 εκκλησίες, όχι μόνο εξωραΐστηκαν, αλλά και υιοθετήθηκαν από Συλλόγους και Ενώσεις, λειτουργούν πλέον συχνά και ηχούν οι καμπάνες τους, με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών από την πόλη της Ξάνθης και των γύρω περιοχών, ακούγονται οι ψαλμωδίες & τα τροπάρια των Αγίων, έχοντας, ως απαραίτητους ακοίμητους φρουρούς και παραστάτες τους, αντικριστά την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, που διαρκώς κυματίζουν περήφανα, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οριστικά τα ιερά αυτά προσκυνήματα, τιμώντας ταυτόχρονα τους Αγίους, τονίζοντας έτσι το Θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων, αλλά και το αλληλένδετο Εθνικό Φρόνημα των Κατοίκων.

Το 2013,τελέστηκαν 14 εκκλησιασμοί, με την παρουσία εκκλησιάσματος, που ξεκίνησε αρχικά από 32 μέλη μας, σταδιακά όμως κλιμακώθηκε και έφθασε μέχρι και 350 άτομα, στην πλειονότητά τους από την Τοπική Κοινωνία της Ξάνθης, με την παρουσία,σχεδόν σε όλους τους Εκκλησιασμούς, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος.

Σας προσκαλούμε, ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ και προσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, αφίξεις με τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση στην Ξάνθη, με ταυτόχρονη επίσκεψη και παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού μαζί μας, στα γραφικά αυτά εκκλησάκια, που απεικονίζονται στην αφίσα και στις ημερομηνίες που αναγράφονται. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στην ισχυροποίηση-ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεωνγιατί η  συνέχιση-καθιέρωσή τους,αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων μας για τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας, δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού, υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης– συνεννοήσεως, τέλεσης σε άλλη πρόσφορη, που θα εξυπηρετεί  τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου/ Συλλόγου σας.  

Το πρόγραμμα του 2014, περιλαμβάνει 28 εκκλησιασμούς, αρχίζει τον Απρίλιο, με τρείς (3) αξιοσημείωτους  εκκλησιασμούς στον Αγ. Γεώργιο ( ΕΧΙΝΟ): ‘’ Εορτασμός Μάχης Οχυρών’’, ‘’Περιφορά Επιταφίου’’ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) και ‘’Ανάσταση’’ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ), ενώ ολοκληρώνεται  στις 26 Νοεμβρίου.

Η ΘΡΑΚΗ σας ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. Ευελπιστούμε στη θετική σας προβολή και ανταπόκριση. Επίκαιρες πληροφορίες(πχ, ακριβής ώρα έναρξης, κλπ), θα αναρτώνται σταδιακά ,στην ιστοσελίδα μας( www.eaasxanthis.gr ).

Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης και τους Αναδόχους Συλλόγους
Με εκτίμηση


Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΤΣ / ΕΑΑΣ Ξάνθης

ΠΗΓΗ: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnx4YW50aGlzZWFhczN8Z3g6NTQxOWYzYTg3OWE5N2JmYw
και http://www.eaasxanthis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: